Een nieuwe wet moet dwangbehandeling in de thuissituatie mogelijk maken. Vanaf 1 januari 2020 wordt het voor hulpverleners mogelijk psychiatrisch patiënten en mensen met een verstandelijke beperkingen tegen hun wil in thuis te ‘behandelen’. Het wordt straks niet enkel mogelijk iemand verplichten tot behandeling, maar zelfs het fixeren of opsluiten in het eigen huis zijn straks opties.

Persoonlijk schrik ik hier ontzettend van. Ik kan niets anders zeggen dan dit me ongelooflijk boos maakt en dat ik mij er machteloos door ga voelen. Zelf ben ik opleiding tot psychologe, maar daarnaast ben ik ook ervaringsdeskundig. Ik weet als geen ander hoe het voelt om geheel tegen je wil in behandeld te worden. Nu vonden mijn dwangbehandelingen plaats binnen de muren van een instelling en had ik thuis nog als veilige plek.

Maar wat als straks ook je eigen huis niet meer veilig voelt en in zekere zin is? Wat als je straks in je eigen huis niet meer kunt doen wat je wilt, omdat hulpverleners besluiten dat jouw gedragingen ‘ziek’ en/of ‘gestoord’ zijn? Dan zijn er dus mogelijkheden om vastgebonden te worden in jouw eigen huis, of kan een hulpverlener zelfs besluiten je op te sluiten in een ruimte die veilig zou moeten zijn.

Het maakt me boos, verdrietig en bang. Is dit een maatschappij waarin we willen leven? Willen we daadwerkelijk zo ver gaan dat mensen tegen hun wil in ook thuis gedwongen worden tot, voor hen, de meest vreselijke dingen? Willen we echt leven in een samenleving waarin het mogelijk wordt om zo veel macht over anderen uit te oefenen? Mensen die soms al de meest vreselijke gebeurtenissen hebben moeten doorleven in hun verleden? Is er ook maar iemand die denkt dat dit daadwerkelijk een goed idee is? Dat mensen hier beter van worden?

Ik kan en wil hier niet aan meewerken. Als hulpverlener in spé én ervaringsdeskundige kan ik dan ook maar een ding zeggen: draai deze idiote plannen alsjeblieft terug en maak meer bedden beschikbaar. Pas dwang enkel toe in uiterste noodzaak en doe dit dan in een klinische setting, zodat een huis voor iedereen een thuis kan blijven.

Wil je meer lezen over hoe ik mijn dwangbehandeling heb ervaren? Lees dan hier verder.

Gerelateerde posts:

8 Reacties

  1. Oeh zo had ik er nog niet naar bekeken. Mij leken er alleen maar voordelen aan te zitten eigenlijk aan behandeling thuis. Juist omdat het een vertrouwde plek is, zou een behandeling toch beter moeten slagen als je gewoon thuis bent met het comfort van wat je hebt ipv in een instelling met vreemden? Maar ik ben dan ook geen ervaringsdeskundige.

  2. Wat naar. Ik kan mij voorstellen dat je hier erg van schrikt. Je zou op zijn minst één ‘veilige’ plaats moeten hebben. Op deze manier wordt alles van je afgenomen. Ik ben geen ervaringsdeskundige (of psychologe of anders) dus ik weet niet hoe het werkt. Een behandeling, dagbehandeling of gedwongen behandeling. Ik kan mij voorstellen dat het laatste enorm veel impact heeft. De link op het laatst mist trouwens.

    1. Ja bizar hè, ik vind het echt schokkend! Een dwangbehandeling heeft ontzettend veel impact en kan echt traumatiserend werken. Ik weet helaas uit ervaring dat het echt nauw luistert hoe er met je om gesprongen wordt.

      Als het goed is, doet de link het nu wel!

Deel je gedachten

%d bloggers liken dit: