Wie mij al langer volgt, weet wel dat ik me altijd hard probeer te maken voor de geestelijke gezondheidszorg. Ik vind het ongelooflijk dat er zo veel bezuinigingen zijn doorgevoerd in de GGZ. Het is naar mijn idee belachelijk dat kwetsbare jongeren maandenlang moeten wachten op enkel een intakegesprek. En dan te horen krijgen dat zij te complex bevonden worden.
Ben je ernstig getraumatiseerd? Dan kun je aansluiten in een lange wachtrij. Er zijn momenteel twee of drie centra waar je dan terecht kunt. Ik vind het onvoorstelbaar dat het jaren duurt, voordat de juiste diagnose gesteld wordt.

Als ik kijk naar mezelf, naar mijn eigen situatie… Ik heb jaren moeten wachten. Iedere keer kreeg ik de boodschap dat ik te complex was. Ik werd afgewezen, want mijn ene probleem was een contra-indicatie voor de behandeling voor het andere probleem. Bij instelling A kon ik niet terecht, want ik moest eerst aan probleem B werken. Misschien voel je ‘m al aankomen, maar bij instelling B, moest ik eerst maar aan probleem A gaan werken. Ik kreeg dus de ene na de andere afwijzing. En niet de juiste hulp.

Complex

Kun je het je voorstellen, dat je maanden of jaren met een gebroken been moet rondlopen? Dat je maanden moet wachten op gips, omdat er te weinig gipskamers zijn? Nee? Ik ook niet. En dat is maar goed ook. De breuk zou namelijk complexer worden. De behandeltijd langer worden en de kosten hoger worden. Dat geldt ook voor de GGZ, voor psychische problemen, ze verergeren als je lang moet wachten.

Gisteren zat Charlotte Bouwman de hele dag voor het Ministerie van Volksgezondheid, om aandacht te vragen voor de lange wachtlijsten en het gebrek aan behandelplekken. De boodschap lijkt voorzichtig een beetje door te komen bij de politiek, maar we zijn er nog lang niet. Ook jij kunt wat doen! Teken hier het manifest van Lijm de Zorg, een initiatief om de problemen in de jeugdzorg en GGZ aan te kaarten. Help je mee?

Gerelateerde posts:

Deel je gedachten

%d bloggers liken dit: