Gisteren stelde ik mijn volgers op Instagram de vraag in mijn story wat zij ervan vinden als iemand een hond meeneemt in een supermarkt. Er kwamen veel reacties en uiteindelijk vond 26% van mijn volgers dat het gewoon moet kunnen en 74% dat het niet oké is. Maar… waarom stelde ik die vraag? En wat maakt dat ik dit belangrijk vind om te delen?

Laat ik meteen duidelijk zijn. Helaas is er in Nederland nog geen goede wetgeving rondom hulphonden. In de wet staat nog altijd niet vastgelegd waar een hulphond aan moet voldoen. Dat is jammer en creëert bij veel mensen vragen en onduidelijkheid. Logisch, want als er niets over vastligt, waar moet je je dan aan vasthouden? Voor ondernemers is het ingewikkeld. Officieel mag een hulphond niet geweigerd worden, maar er is geen wet die voorschrijft hoe een hulphond eruit moet zien. Dus… hoe handhaaf je dan? Hoe zorg je ervoor, als ondernemer, dat het geen zootje wordt in jouw winkel/restaurant/etc.? Het antwoord is dat het bijna niet te doen is. En dus maken ondernemers keuzes die voor mensen met een hulphond vervelend kunnen uitpakken. Niet iedereen is immers steeds maar weer in staat het gesprek of zelfs de discussie aan te gaan. 

Terug naar gisteren

Ik was gisteren in Albert Heijn om samen met mijn moeder boodschappen te doen. Ik kon Bhodi daarom thuislaten, omdat ik samen met iemand anders was. Bij de ingang staat aangeven dat honden niet toegestaan zijn, tenzij er sprake is van een hulphond. Goed, dat is op zich een fijne regel, maar houden mensen zich er ook aan? En handhaaft het personeel deze regel ook? Het blijkt toch niet zo eenvoudig te zijn als het lijkt. Gisteren liep er een mevrouw met haar hond in de winkel. De hond zat in een winkelwagen maar droeg geen hesje of andere uitrusting waardoor bleek dat het een hulphond is. Nu zou je misschien denken: waar maak je je druk om? De hond doet niemand kwaad en kan niet bij het eten. En hoewel dat laatste klopt, is het naar mijn idee toch echt niet oké dat iemand dit doet, juist omdat de wetgeving zo onduidelijk is omtrent dit onderwerp.

En daar gaat het dan fout. De wetgeving is onduidelijk of ontbreekt nog in dit geval, waardoor ondernemers hun eigen regels gaan creëren. Mensen die voor hun dagelijks leven afhankelijk zijn van de aanwezigheid van hun hulphond, kunnen hierdoor in de problemen raken. Persoonlijk mijd ik bepaalde vestigingen van de Jumbo, omdat ik daar iedere keer maar weer de discussie aan moet gaan over de aanwezigheid van Bhodi. Nu is boodschappen doen voor mij al een uitdaging op zich en die discussies maken niet bepaald dat ik relaxter door de winkel loop. De reden van deze discussies? Men heeft in de winkel te veel negatieve ervaringen gehad met door hun eigenaren zelfbenoemde hulphonden. Achteraf gezien bleek dat deze honden geen opleiding tot hulphond hadden gehad en logischerwijs ook geen idee hadden hoe ze zich moesten gedragen in een supermarkt.

Leuk voor de hond of handig voor de baas?

En dat brengt me op een volgend punt: vindt de hond een supermarkt überhaupt wel leuk? Kan iedere huishond dat zomaar aan? Het antwoord op beide vragen is in principe nee. Een hulphond wordt intensief getraind om in publieke ruimten onzichtbaar en onhoorbaar aanwezig te zijn. De meeste huishonden worden niet specifiek daarop getraind. Dat hoeft ook niet, want een huishond zal in principe niet in die situaties terechtkomen. 

Conclusie

Ik realiseer me dat dit een gevoelig onderwerp kan zijn. Ik heb van veel mensen DM’s ontvangen met hun mening erover en ik kan me voorstellen dat je, ook al is het geen hulphond, veel kunt hebben aan de aanwezigheid van je hond. Het probleem is echter, van het meenemen van een niet opgeleide hond/hond in opleiding, dat dit veel ellende kan veroorzaken voor andere mensen. En uiteindelijk ook voor jouzelf. Zolang er nog geen wetgeving is, zullen ondernemers zelf keuzes blijven maken. Wettelijk gezien kunnen zij niet ergens op aangesproken worden, behalve dan dat zij het VN-verdrag niet respecteren (maar dat is weer een ander verhaal).Tegelijkertijd zorgt het meenemen van ‘officieuze hulphonden’ voor een extra belemmering voor mensen die wel een ‘officiële hulphond’ hebben. Het zou er op uit kunnen draaien dat ondernemers, of dit nou wel of niet officieel mag, alle honden gaan weigeren. Daarmee heb je dus niet alleen jezelf, maar ook heel wat andere mensen.

En, wat ook nog een aandachtspunt is in deze situatie: lang niet alle huishonden kunnen overeen met andere honden. Stel je voor dat je jouw huishond meeneemt de supermarkt in en die begint als een gek te blaffen tegen mijn hulphond, dan is mijn hulphond op dat moment afgeleid van haar taak. Dat kan voor mij verregaande gevolgen hebben. Als zij op dat moment mist dat mijn bloedsuikerspiegel daalt, kan ik ter plekke flauwvallen. Het zal niet de eerste keer zijn dat er een ambulance wordt gebeld dan en allerlei toeters en bellen uit de kast getrokken worden. En eigenlijk was dit zeer eenvoudig te voorkomen door mijn hulphond haar werk te laten doen. Kortom: een huishond in een supermarkt? Ik zie het liever niet!

Gerelateerde posts:

Deel je gedachten

%d bloggers liken dit: