Tegenwoordig is het oppassen geblazen als je ergens je menig over wil uiten. We leven in een land met vrijheid van meningsuiting, maar met regelmaat vraag ik me af wat er van die vrijheid over is. Als er op iedere slak zout gelegd kan worden, dan moeten we snel een andere manier van zoutwinning gaan uitvinden. En als we alle woorden als aanstootgevend beschouwen, dan moeten we misschien maar een nieuwe taal ontwikkelen. Of zullen we meteen een nieuwe wereld creëren? Eentje waarin we ieder woord zorgvuldig wegen, zodat niemand er nog aanstoot aan kan nemen.

Een grapje kan vandaag de dag opgevat worden als een grove belediging en zelfs de Nederlandse geschiedenis moet herschreven worden. Je zou als individu bijna bang worden om nog ook maar een enkel woord te spreken, stel je voor dat je iets verkeerd zegt. Het lijkt wel alsof iedereen zich tegenwoordig direct aangesproken voelt, terwijl die opmerking misschien niet eens over hen gaat. Waar komt die hoge mate van zich aangevallen voelen toch vandaan?

Arrogant

Eigenlijk is het best wel arrogant om alles zo persoonlijk te maken. Want waarom zou de ander toch altijd maar de intentie hebben om jou te kwetsen? Wat maakt toch dat we onszelf zo belangrijk vinden dat we altijd maar denken dat een opmerking voor ons bedoeld is? Toen Youp van ‘t Hek een tijd geleden het woord ‘pisnicht’ in een column gebruikt, viel een grote groep mensen over hem heen. En in plaats van te vragen of hij het echt zo slecht bedoelde als dat het opgevat werd, maakte Nicolaas Veul een documentaire.

Wat is dat toch, die grote drang om alles maar op onszelf te betrekken? Waarom willen we de wereld toch zo vormen naar ons eigen beeld? En waarom vallen we een ander direct aan als hij iets zegt wat ons niet zint? Het lijkt wel alsof we met z’n allen steeds gevoeliger geworden zijn – en helaas niet ten goede. Een grapje wordt steeds vaker opgevat als een belediging of als een poging iemand te kwetsen.

Persoonlijk vind ik het de grootste bullshit die er is. En ja, dit schrijf ik echt. Mijn ongezouten mening, gewoon omdat ik vind dat ik dit kan schrijven. Want hé, het is slechts dat wat ik vind (en dit is mijn blog). En zo belangrijk is dat echt niet. Al vind ik zelf natuurlijk van wel.

Gerelateerde posts:

18 Reacties

 1. Het lijkt ook wel steeds erger te worden, denk aan social media, je kan niets meer op twitter zetten want voor je het weet valt iedereen over je heen. Ik geef ook zeker niet altijd mijn mening, suf misschien, maar puur omdat e gevolgen die het kan hebben.

  1. Ja en dat is toch ontzettend jammer?! Dat je niet meer altijd je mening durft te geven, omdat je bang bent dat het eventueel (nare) gevolgen zal hebben? Ik vind dat zó stom aan hoe het tegenwoordig gaat. En dus stuur ik af en toe mijn mening wel zo de wereld in ;-)!

 2. ik herken wel een beetje wat je zegt. wat ik ook een vreemde ontwikkeling vind is dat mensen die niet tot de doelgroep behoren ook gekwetst zijn omdat zij…laat ik het voorbeeld geven van moeders die geen kinderen kunnen krijgen, die het naar vinden dat er over abortus wordt gesproken, want die vrouw haalt het kindje weg, dat zij zo graag hadden gewild….

  1. Ja, nou sorry hoor! Het is inderdaad bijna een talent om je door alles aangesproken te voelen. Als we die lijn doortrekken, dan mag ook niemand het meer hebben over een schoolreis naar Rome, want ik heb die gemist door m’n eetstoornis. En uitgaan wordt dan ook een verboden topic, omdat ik dat door mijn ziekte ook nooit heb kunnen doen als puber. Oh en examenreis naar Disney is bij deze ook echt uit den boze om te bespreken waar ik bij ben, want ook die heb ik gemist door mijn ziekte… Het is toch gek eigenlijk dat het zo gaat?!

 3. Ik vind het erg bijzonder dat zoveel mensen het oh zo druk hebben, maar wel alle tijd hebben om zich druk te hebben over andermans woorden. Als mensen nou eens wat meer oprechte belangstelling voor elkaar zouden hebben. Openstaan voor elkaar, respect hebben en doorvragen. Dat gun ik iedereen.

 4. Heel herkenbaar dit! En heel tof ook dat je het durft neer te zetten! Respect!

  Het valt ons ook op hoor, men maakt zich altijd maar druk over wat anderen vinden en zeggen. Terwijl dat helemaal niet nodig is.

  Elk woord ligt ineens onder een vergrootglas lijkt het. Waarom? Is vaak helemaal niet nodig..

 5. Waarom letten we zo op elkaar? Heel zonde dat we op deze manier onze meningen (bijna)niet meer durven te geven.
  Sommigen voelen zich altijd maar aangesproken terwijl het eigenlijk niet eens om die mensen gaat.

 6. Ik snap heel erg wat je zegt. Maar er zit wel een verschil tussen je mening geven om jouw standpunt duidelijk te maken m en alles maar roepen, zonder enige toegevoegde waarde

 7. Ik vind het leuk dat je Youp noemt, want je hebt gelijk. Hij heeft daar veel ‘gezeik’ mee gehad. Mensen betrekken inderdaad gauw op zichzelf, ik ook. Ik denk dat we niet goed hebben geleerd dat het ook ‘een woord’ kan zijn, zonder verdere betekenis.

 8. je kan indd geen geintje meer maken of je discrimeert al….nou sorry dat ik het zeg maar fack it want ik houd voor niemand mijn smoeltje en geef ook altijd recht mijn mening of ze het nou leuk vinden of niet 😉

 9. Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind het ook altijd zo irritant. Daarom vind ik het altijd heerlik om naar Veronica Inside te kijken.. die mannen geven altijd een heerlijk ongezouten mening. Ik kan daar echt van genieten.

 10. Mensen zijn mondiger geworden, durven zich meer te uiten. Dat heeft als keerzijde dat mensen die het daar niet mee eens zijn ook mondiger zijn geworden en hun ongezouten mening geven oftewel kritiek leveren. Leve de vrijheid van meningsuiting.

 11. Ik vind het ook jammer, het lijkt er soms op of er altijd wel iemand gekwetst of geraakt is. Natuurlijk moet je de gevoelens van een ander respecteren maar we zijn er nu als maatschappij in aan het doorslaan. En het is niet zo dat de maatschappij daar toleranter van wordt, het werkt juist averechts, mensen worden geïrriteerd en versterkt in hun gedachtes. Een beetje zelfspot en chiller reageren op grapjes zou iedereen goed doen.

Deel je gedachten

%d bloggers liken dit: