Vandaag start de #openup week, georganiseerd door omroep HUMAN in samenwerking met MIND Young. Deze week is bedoeld om psychische problemen bij jongeren bespreekbaar te maken. Vier op de tien jongeren met psychische klachten praten hier namelijk niet over. Dat zijn er best wel wat en ik ben daarom blij met een week als deze. Ik denk namelijk dat de schaamte rondom dit onderwerp totaal niet nodig is. Als je je been breekt, schaam je je ook niet. Waarom dan wel als je bijvoorbeeld een depressie hebt?

Ik ben hier altijd heel open over mijn psychische klachten. Het is zelfs een van de hoofdonderwerpen van mijn blog. Ik denk dat het niet iets is om je voor te schamen, maar dat je er ook juist je kracht van kunt maken. Als ik terugkijk op de afgelopen jaren, dan zijn dat zeker niet de leukste jaren geweest. Maar… moet ik er dan maar niet over praten en doen alsof het er niet is? Ik denk het niet. Ik heb er immers ook veel van geleerd en ben er sterker uit gekomen.

De komende dagen worden er via de radio en social media verhalen gedeeld van jongeren met psychische problemen. Sommigen hebben deze al overwonnen, anderen zitten er nog middenin. Het doel van de campagne is om andere jongeren te inspireren ook erover te durven te praten. Daarnaast is het belangrijk om de openheid te creëren, zodat problemen niet verder verergeren en jongeren op tijd geholpen kunnen worden. Hulp vragen is namelijk niet zwak, maar juist heel sterk!

Oh en als jij er nog niet aan toe bent om je verhaal te delen met de buitenwereld, weet dan dat ook dat oké is. Alles mag op jouw tempo. Als je maar weet dat je erover mag praten. Praten is oké.

Gerelateerde posts:

Deel je gedachten

%d bloggers liken dit: